Veličina penisa

Kao i kod žena, muškarci koji se odlučuju na takvu operaciju imaju od 19 do 30 godina, a ima i starijih od 40 koji smatraju da će posle hirurškog zahvata biti uspešniji u seksu.

Kada je o operaciji reč, intervencija na samom penisu nema. Sve se obavlja u karličnom delu tela muškarca, a sam penis ostaje nedirnut. Međutim, ako muškarac želi i da “podeblja” svoj organ, tu je procedura drugačija. Povećanje obima radi se ličnim mastima iz donjeg dela stomaka, koje se posle prerade ubrizgava u deo između kože i tela uda.

Pored ove intervencije, radi se i ispravljanje polnog organa. Na ovakve operacije najčešće se odlučuju muškarci iz Makedonije i naši gastarbajteri. Kako objašnjavaju sagovornici “Glasa”, pored operacije, pacijentima se pruža celokupna postoperativna dvadesetčetvoročasovna nega u medicinskim apartmanima (TV, kupatilo, hrana iz restorana), sve daleko od očiju javnosti.

Urolog dr Aleksandar Milošević iz privatne klinike “Polimed” u Beogradu, takođe obavlja takve intervencije kod muškaraca, ali na sasvim drugi način.

– Kad se jednostavno iscrpe sve mogućnosti, kod jednog malog dela pacijenata potrebno je uraditi i hirurški zahvat. Moram da napomenem da se operacija, kod koje se u telo penisa ugrađuju štapičasti implatanti ili tzv. “penilne proteze”, rade kod muškaraca koji zbog prvenstveno psihogenih faktora ne postižu erekciju, kao i kod osoba sa oštećenjima krvnih sudova – objašnjava dr Aleksandar Milošević.

On je dodao da kod muškaraca postoji velika zabluda o veličini polnog organa.

– Veličina vagine je u proseku devet santimetara, a prema urađenim studijama prosečna veličina penisa za muškarce u Evropi je 14 santimetara u erekciji, a sve između deset i 18 santimetara je u granicama normale. Znači, sa prosečnom dužinom penisa moguće je imati odnos sa partnerom. Sve ispod ili iznad toga smatra se “mikro”, odnosno velikim penisom. Muškarci koji jednostavno imaju van proseka polni ud, svaki sa svoje strane imaju probleme. Oni sa manjim penisom uglavnom su sramežljivi i imaju komplekse, a uz to ne mogu da imaju seksualne odnose, dok oni sa velikim polnim organom imaju problema sa postizanjem erekcije i samim tim problema u samom seksualnom činu. Zbog toga se radi redukcija, tj. smanjenje penisa u onolikoj dužini kad je moguća potrebna erekcija za penetraciju – objašnjava dr Milošević.

Dr Milošević dodaje da zbog takvih zabluda pre svake operacije sa pacijentom razgovara ceo tim stručnjaka, urolog, endokrinolog, psihijatar, genitalni hirurg…

Kada pacijent ne može da se ubedi, pristupa se operaciji. Tokom zahvata ugrađuju se dva implatanta u telo penisa, koji će stalno biti u erekciji.

– Muškarac može slobodno da savija ud u onaj položaj koji mu tokom dana neće smetati. Kad dođe sam seksualni odnos, muškarac ga jednostavno ispravi – kaže dr Milošević.