Proteze za penis

Seks više ne mora da predstavlja problem muškarcima u zrelom dobu, čak ni onima koji su “zagazili” u sedmu deceniju. Jer, moderna tehnologija i napredak medicine omogućavaju da se ljubav uspešno vodi do kraja života.

Osim već poznatih pilula koje mogu da pomognu da muški polni organ bude “na visini zadatka”, na raspolaganju su i silikonske proteze, koje se lako i brzo ugrađuju i vraćaju poljuljano samopouzdanje.

– Penilne proteze, protektori ili pomagači erekcije, napravljeni su od silikona i, za razliku od hidrauličnih koje traju pet godina, trajne su – kaže u razgovoru za prof. dr Aleksandar Milošević, urolog i direktor KBC Zvezdara u Beogradu. – Silikonske proteze su potpuno bezopasne, tanke armature, “drže” penis i daju mu čvrstinu koja najčešće nedostaje kad muškarci zađu u šestu ili sedmu deceniju.

Ugradnja ovih proteza traje oko pola sata (stavljaju se dve u centar penisa) i već posle mesec dana muškarac može da nastavi sa seksualnim aktivnostima bez teškoća. Silikonske proteze su dugačke oko 25 centimetara i lako mogu da se prilagode veličini penisa. Postoje deblje i tanje proteze i ugrađuju se u zavisnosti koliko je funkcija erekcije očuvana. Ako je slabija stavljaju se deblje, dok u slučaju da je erekcija relativno dobro očuvana (bar 50 odsto) ugrađuju se protektori koji su tanji (obima do 5 milimetara).

– Ova proteza je biokompatibilna, što znači da potpuno odgovara okolnom tkivu, pa je muškarci i ne osećaju. Čak u 99,9 odsto slučajeva operacija je uspešna, ali kod nekih pacijenata posle intervencije može da se javi infekcija ili zapaljenje. To ne mora da predstavlja veliki problem jer protezu izvadimo i, kad prođe infekcija, najčešće posle 3-4 meseca, ugrađujumo nove protektore.

S obzirom na to da je hirurgija penisa znatno napredovala i na polju estetike ima leka za gotovo sve nedostatke. Mali penisi mogu da se produže, dugački da se skrate, tanki da se “ugoje”, krivi da se isprave… Sve ovo je veoma važno jer, iako je dokazano da veličina penisa nije presudna za dobar seks, muškarcima je ljubavna funkcija glavni izvor (ne)sigurnosti.

– Kod nas je mnogo toga vezano za muški polni organ tabu tema i pripadnici jačeg pola ne znaju da lako mogu da učine život u seksualnom smislu ispunjenijim. Inače, normalna veličina penisa u erekciji je oko 14 santimetara, plus-minus tri, a obim (ne prečnik!) oko 11 santimetara, plus-minus jedan. Muškarcima su ove dimenzije dovoljne da zadovolje seksualnu želju partnerke jer njima ne treba ni toliko s obzirom na činjenicu da su svi nervni završeci koji dovode do orgazma smešteni u prva tri centimetra vagine i u klitorisu.