Promena pola

Oko 15 pacijenata iz zapadne Evrope i Amerike i još desetak iz bivše Jugoslavije svake godine dođe u Srbiju na operaciju promene pola. Koliko je srpski tim za transseksualnu hirirgiju ugledan u svetu, govori i to što našu zemlju posećuju čak i lekari iz inostranstva kako bi što bolje savladali tehnike koje primenjuju srpski lekari.

ISKUSTVO – Prva operacija promene pola u Srbiji urađena je čitavih 39 godina posle prve takve operacije u svetu (1950. godine), ali su zahvaljujući uspehu u ovoj oblasti, srpski lekari veoma brzo stali rame uz rame sa svetskim stručnjacima.

– Punih 20 godina Srbija važi za jednu od vodećih zemalja u oblasti transseksualne hirurgije. Možemo se pohvaliti da imamo vrhunske psihijatre i endokrinologe koji su od ključnog značaja za pripremu pacijenta. Pacijent prvo razgovora sa psihijatrom koji mora da prepozna da li je ta osoba spremna za promenu pola. Zatim sledi susret sa endokrinologom i početak hormonske terapije. Hirurzi su poslednja karika – ističe prof. dr Aleksandar Milošević, direktor KBC “Zvezdara” i jedan od članova srpskog tima koji radi promenu pola.

Hirurška promena iz muškog u ženski pol je jednostavnija. Nova vagina oblikuje se tako što se koža penisa iskoristi kao sluznica vagine, a koža testisa za velike usne. Promena iz ženskog u muški pol je nešto komplikovanija. Prvo se radi takozvana histerektomija, odnosno vađenje unutrašnjih reproduktivnih polnih organa, a zatim i pravljenje penisa metodom duženja klitorisa ili pravljenje novog penisa od režnja mišića sa tela pacijenta.

– Skidanje genitalija košta između 500 i 1.000 evra, dok se sve što spada u domen estetske hirurgije, kao što je povećanje grudi i penisa, dodatno naplaćuje. Cena operacija promene pola u Srbiji je bar pet puta niža od one u svetu – dodaje doktor Milošević.