Produžavanje i skraćivanje penisa

PRODUŽAVANJE

– Povećanje dužine penisa hirurškim zahvatom, bez rizika za funkciju, teško možemo da garantujemo – kaže doc. dr Aleksandar Milošević. – Pokojni akademik Sava Perović je, doduše, radio povećanje penisa ugradnjom implantata, ali ova metoda je još u fazi eksperimenta. Zato je i ne savetujemo muškarcima koji imaju normalni penis, već samo u slučajevima kada je reč o mikropenisima.

Inače, produživanje penisa se radi tehnikom izvlačenja iz tela, jer je polovina penisa u telu, a druga spolja. Na taj način muški polni organ može da se produži od 4-5 santimetara u opuštenom stanju, a 1-2 u erekciji.

Pomaci, kada je reč o povećanju obima penisa, znatno su vidljiviji, ističe doc. dr Aleksandar Milošević, i ukazuje da je ta komponenta mnogo bitnija za bolji seks.

– Obim penisa možemo da povećamo i do dva centimetra. Ispod kože ugrađujemo resorptivne veštačke materijale koji se vremenom razgrađuju, a obim, koji se dobije operacijom, ostaje.

SKRAĆIVANJE

I muškarci koji imaju veći penis mogu da reše problem jednostavnom hirurškom intervencijom, ali, kaže naš sagovornik, ovi slučajevi mogu na prste da se izbroje. Pre te intervencije moraju da se rade detaljni psihijatrijski pregledi i da se konsultuje endokrinolog da bi hirurzi bili sigurni da je operacija smanjivanja dužine penisa pravo rešenje.

– Kada je reč o smanjivanju obima penisa ne možemo mnogo da pomognemo. Ova operacija podrazumeva redukciju unutrašnjosti i ljuštenje “viška”, a može da dovede do povećanja penisa.

OPERACIJA

Sve operacije koje se rade na penisu, uglavnom se izvode u regionalnoj, spinalnoj anesteziji, i pacijent je sve vreme svestan. U proseku traju oko šezdeset minuta.

– Iako ovi zahvati nisu hirurški ni malo jednostavni, jer je reč o malom organu kome moramo da sačuvamo funkciju, pacijenti je veoma lako podnose i brzo se oporavljaju. Dan posle operacije mogu da šetaju, a na posao kreću nakon 2-3 dana. Kada je reč o seksu, moraju da sačekaju da prođe četiri nedelje, dok ne isprobaju nove mogućnosti.

SAVET

– Seks je važan deo života, kao što su hrana, vazduh ili voda, ali neophodna je sigurnost i opuštenost da bi zadovoljstvo bilo potpuno. Mnogi muškarci imaju potrebu da se dokazuju pa imaju 3-4 seksualna odnosa dnevno. To, međutim, nije suština. Važniji je kvalitet od kvantiteta, savetuje doc.dr Aleksandar Milošević.